IMG_1738.jpg

 

Elektricitetsverket Kattholmen

Plats: Gustavsberg

Typ: Restaurering

Skede: Program->BH

Area: 550 m2

Färdigställande: 2020

I det gamla Elektricitetsverket på Kattholmen i Gustavsberg har vi projekterat upprustningen och verksamhetsanpassningen för en ny restaurang i denna kulturhistoriska byggnad. Kattholmens elektricitetsverk uppfördes 1905 för Gustavsbergs porslinsfabrik. Elektricitetsverket var ett ångkraftverk som eldades med stenkol och som krävde stora mängder vatten för kylning. Byggnaden uppfördes av brukets eget material, gult chamottetegel med grönglaserat tegel som dekorationselement. Arkitekturen gavs ett värdigt uttryck som skulle manifestera den viktiga uppgift som den nya tekniken hade i det moderna samhället. Flera detaljer, som de stora rundbågiga fönstren och de mjuka organiska formerna, anknyter till jugendstilen, som kommit på modet vid de här åren. Vem som är arkitekt är inte klarlagt, möjligen kan det vara Gustaf Améen, som ritade Gustavsbergs kyrka vid samma tidpunkt.

Driften vid elektricitetsverket blev inte långvarig, utan upphörde redan 1921. Efter det har byggnaden inrymt ett flertal olika verksamheter, bland annat laboratorium, tvättinrättning, hårdplasttillverkning (ornamin) och, på senare tid, båtförvaring. Sedan många år har underhållet av anläggningen varit bristfälligt och tak och fasader fått fukt- och frysskador. Dock är byggnaderna förvånansvärt intakta och bortsett från att den höga skorstenen revs 1960, ser elektricitetsverket, tillsammans med badhuset från 1916, ungefär ut som för hundra år sedan.

Förslaget innebär en renovering av de vackra lokalerna för en ny användning som restaurang.

(Källor: Knutson Udd, Lena och Dicksson, Ida: Kattholmens elektricitetsverk och badinrättning. Antikvarisk förprojektering 2014)

Principer – återställande och tillägg

Vi har tillsammans med projektets antikvariske sakkunnige tagit fram fyra huvudprinciper för restaureringen och ombyggnaden av Kattholmens elektricitetsverk:

Fasad mot väster vy.JPG

-Stor hänsyn skall tas till den snart 115-åriga industribyggnaden. Anläggningens kulturhistoriska värden ska bevaras och förstärkas.

-Nya tillägg till fastigheten utförs som tydliga årsringar som underordnar sig den ursprungliga anläggningen i form och storlek.

-Alla nya tillägg skall göras reversibla.

-Skador på de befintliga fasaderna lagas och renoveras med samma material och utformning till ursprungligt utseende. Öppningar, som funnits tidigare men satts igen, utförs lika originalutförandet medan helt nya ses och redovisas som moderna tillägg.

-Nya infästningar görs på ett så osynligt och omsorgsfullt sätt som möjligt för att undvika skador på det unika fasadteglet.

Orangeriet

För att kunna utnyttja byggnaden som restaurang med tillhörande kök har vi valt att lägga till en serveringsyta på husets västfasad.

IMG_1730.jpg
IMG_1734.jpg